Kouření může poškozovat nejen zdraví, ale také sousedské vztahy

Okna dokořán a využívání balkónů – v létě se snažíme si pobyt v bytě co nejvíce zpříjemnit. Otevřená okna a balkóny však více využívají i sousedé – kuřáci. Lze kouření na balkónech nějakým způsobem regulovat?

Bohužel žádný zákon, stanovy družstva, stanovy SVJ nebo domovní řád přímo neomezuje kouření v bytě nebo na balkóně.

Pokud jde o konkrétního souseda, který nájemníky obtěžuje často a kontinuálně, první možností je dohoda přímo s ním.  Druhou možností je problém kouření v bytových domech řešit v rámci samosprávy či v rámci společenství vlastníků a přijmout společnou dohodu či opatření, které by vedlo k zamezení šíření obtěžujícího zápachu z cigaret.

Další možností, tou nejkrajnější, je sousedská žaloba proti imisím představovaným cigaretovým kouřem. Ustanovení občanského zákoníku obecně uvádí, že nájemník nesmí obtěžovat ‚nad míru přiměřenou poměrům‘. K podání této žaloby je však nutno prokázat, že kouření obtěžuje nad míru přiměřenou místním poměrům, což je velmi obtížné.

Ke kouření patří také další nešvar, a to odhazování nedopalků z cigaret z oken či balkónu. Tímto dochází nejen ke znečišťování bezprostředního okolí domu, ale zde rovněž hrozí z důvodu nedbalosti i ke vzniku požáru.

Většina uživatelů bytů v domech využívá balkon na sušení prádla a rovněž pěstuje na balkonech květiny, které usychají, a „zatoulaný“ nedopalek z cigaret může lehce zapříčinit zahoření či vznik požáru, kterým by mohlo dojít nejen ke škodě na majetku, ale rovněž by mohlo dojít k ohrožení zdraví všech uživatelů jednotek v domě.

Věříme, že základní principy soužití v každém domě jsou uživateli naplňovány, uživatelé jsou k sobě ohleduplní a nebude nutno přistupovat k výše uvedeným možnostem k zajištění odstranění obtěžování zápachem z cigaret, a také že problém nedopalků se nikoho z Vás netýká.

další aktuality